Pikavisiitti Ateenassa

Heippa!

Ajattelin kirjoittaa kokemuksia viime helmikuisesta ohikulkupysähdyksestä Ateenassa, kun olin palailemassa Aasian reissulta. Ateenan visiitti tuli mieleen puolittain ex-temporé, sillä huomasin että Singaporesta meni päivittäin halpalento Ateenaan Australiaisella halpalentofirmalla Scoot:lla. Taisin maksaa n. 200€ yhden suunnan lipusta.

Ateena oli helmikuun puolessa välissä jääkylmä yhdeksältä aamulla ja paluu Euroopan talveen iski tajuntaan jo lentokentällä, mutta olin silti iloinen, sillä puolen vuoden mittainen visiitti tropiikkiin riitti tyydyttämään lämmön tarpeeni ja kaipasin jo raikasta talvisäätä.

Lentokentältä pääsin näppärästi keskustaan metrolla. Lippuluukulla tajusin jo toisen kerran palanneeni Eurooppaan, kun lipunmyyjä pyysi naama peruslukemilla 10 euroa matkasta. 13 tunnin lennon jälkeen ei huvittanut jäädä pidemmäksi aikaa miettimään vaihtoehtoista reittiä keskustaan. 

Olin varannut Bedbox-hostellista paikan 3 yöksi aivan Ateenan ydinkeskusta. Vastaremontoitu hostelli osoittautui hyväksi valinnaksi. Hostelli oli halpa, taisin maksaa 15€ yöltä, sijaitsi ydinkeskustassa Monastiraki-metroaseman kupeessa kävelymatkan etäisyydellä nähtävyyksistä. Metroa en käyttänyt kuin lentokentälle ja Piraeuksen satamaan. Henkilökunta oli erittäin avuliasta ja ystävällistä.

Jätetettyäni rinkan hostelille otin kameran mukaan ja lähdin kiertämään katuja kameran kanssa. Vaikkei Aasiassa reissatessani ei ollutkaan kodin kaipuuta tai fillistä että olisin ulkopuolinen, niin Ateena tuntui kuin olisi jo kotona. Iso osa oli varmaan joka puolella liehuvat EU-liput ja eurot valuuttana. Ennen Aasian reissua olin asunut 5 vuotta Barcelonassa, ja tajusin sinä aamuna että yksi kodin määritelmä mielessäni on eurooppalaisuus ja EU.

Ateena ei koskaan ollut ennen mielessä, kun mietin minne matkustaa seuraavaksi. Jotenkin siinä ei ollut mitään sellaista joka olisi kiehtonut. Olin aina mieltänyt sen vain likaiseksi eurooppalaiseksi pääkaupungiksi, missä on Akropolis sijaitsee. Mieli kuitenkin muuttuu iän myötä ja nyt olen erittäin onnellinen että käväisin Ateenassa, ja suosittelen sitä kaikille, jotka siellä ei ole vielä käynyt.

Keskikesällä Ateena saattaa olla liian kuuma, mutta helmikuiset auringonsäteet olivat jo tarpeeksi voimakkaita lämmittääkseen ilman t-paita keliksi. Ateena oli ennen kaikkea kävelykohde ja tämänkin suhteen sitä mieluummin kävelee raikkaassa säässä kuin helteessä. Kaikki kuuluisimmat paikat, lukuunottamatta Piraeuksen satamaa, olivat hyväkuntoisen ihmisen kantilta kävelyetäisyydeltä toisistaan.

Historialliset rakennukset kreikkalaisen loiston ajalta ovat uskomattoman hyvin säilyneitä. Alhaalla muutama nappaamani kuva ja lisäkuvia täällä.

Ruoka on mielessäni suurimman osan päivästä. Kohtalotoverini varmasti arvostavat ateenalaisen keittiö monipuolisuutta. Grillattua lihaa, kalaa ja kasviksia eri muodoissa, Moussakaa, gyrosta ja filopiirakoita. Joka puolella Ateenassa leijaili alituinen ruuan tuoksu, ja taisin syödäkin 4 kertaa päivässä ulkona, joko kokonaisen aterian tai välipaloja. Ruoka jo sinänsä on hyvä syy matkustaa Ateenaan. Tässä muutamia  tyypillisiä: 1. Gyros. 2. Moussaka. 3. Souvlaki 4. Fetajuusto-pinaatti-piirakka.

Yksi mielenpainuvimpia kokemuksia oli kiipeäminen Lycabettus-kukkulalle ja sieltä avartuvan auringonlaskun näkeminen. Loppujen lopuksi kävely huipulle sen juurelta ei kestänyt kuin 20 minuuttia, vaikka Google taisi ehdottaa 40 minuuttia. Näkymät kukkulalta ovat varmaankin parhaita koko kaupungissa. Kukkulalta Akropolis-kukkula näkyy etualalla ja Piraeuksen satam sen takana.

Ihmisiä alkaa kerääntyä ennen auringonlaskua kukkulalle saman syyn vuoksi, mutta siellä riittää tilaa kaikille. Menin aluksi ihan huipulla sijaitsevalle näköalatasanteeelle, mutta hieman alempaa saa melkein parempia kuvia kun ei ole vaijereita ja ihmismassaa blokkaamassa näkymää.

Kaiken kaikkiaan pysähdys Ateenassa oli ikimuistoinen reissu ja toivon, että tästä saa inspiraatiota ja rohkaisua lähteä paikan päälle katsomaan paikkoja ja keräämään kokemuksia, jos Ateena ei ole ennen kiinnostanut.

Palailen taas uusien reissujen osalta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *